After life

Am vazut de curand un film aparte. Wandâfuru raifu, titlul original, After Life in traducerea engleza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actiunea se petrece dupa moartea personajelor. Acestea ajung intr-un loc in care, cu ajutorul unei echipe de consilieri (morti la randul lor), trebuie sa-si aleaga o amintire. Pe baza ei, consilierii fac un film. Miza este ca acea amintire va fi pentru eternitate singurul lucru pe care personajele si-l vor aduce aminte.

Procesul de selectie a amintirilor are un umor aparte, care te induioseaza uneori, uneori te amuza. Dau ca exemplu un moment in care unul dintre personaje cere un set de casete video cu viata lui, ca sa-si improspateze memoria. Cand ii aduce casetele, consilierul il avertizeaza: “Ceea ce vei vedea difera mult de felul in care iti amintesti lucrurile. Foloseste casetele doar ca inspiratie”.

Mintea mi-a zburat la Groundhog Day, Ziua Cartitei – cu Bill Murray. Meteorologul interpretat de el traia la nesfarsit aceeasi zi. Apoi mintea mi-a zburat la acea fraza motivationala “traieste fiecare zi ca si cand ar fi ultima”. Cupland cele doua ganduri, m-am intrebat cum ai trai o zi daca ai sti ca s-ar repeta pentru eternitate? De ceva vreme lucrez zilnic la ziua perfecta, chiar daca numai in imaginatia mea.

Oricum, daca vei vedea filmul, fii sigur ca te vei intreba care ar fi pentru tine amintirea cu care ti-ai petrece eternitatea. Sau, poate, deja ai inceput sa faci asta.

Link imdb: aici

Pentru vizionare, 2Euro pe www.mubi.com (recomand abonamentul de 1 luna, fara limitari de filme vazute, la 8 Euro).Ar mai fi Amazon.com, dar costa spre 30 de Euro DVD-ul.

Sunt sigur ca filmul poate fi gasit si altfel. Personal, prefer sa sustin un proiect de tipul mubi.com.