Cum si de unde iti extragi subiecte pentru blogul business

Prima pagina din Google e privita ca un corn al abundentei. Daca ai fi acolo, ar inseamna nu doar ca existi, ci si ca te vei umple de bani?! Varianta online a lui “Nu ma intreba cum am facut primul milion” este, aşadar, “Nu ma intreba ce-am facut sa ajung pe prima pagina a Google”. Oare chiar asa sa fie? Indeplinirea algoritmilor Google duce automat la useri care scot bani din buzunar si mi-i dau mie?
Oare cea mai bine plasată tarabă din targ iti aduce si cele mai mari profituri? Evident, nu. Sau nu doar asta.
Articolul de fata isi propune sa salveze de la dezumanizare o unealta folosita din ce in ce mai mult pentru a livra algoritmi bine-placuti motoarelor de cautare: blogul business. Mai jos sunt cateva solutii prin care putem impaca si omul, si motorul de cautare. E vorba despre 5 tactici prin care iti poti extrage subiecte pe care sa construiesti continut.

1. Contextualizeaza strategia de continut

Sa spunem ca sunt un agent care comercializeaza geamuri termopan. Cel mai probabil articolele de pe blogul site-ului meu ar bate apa in piua despre cat de bune sunt termopanele mele, textul ar contine de nenumarate ori cuvintele cheie care ma intereseaza si ar fi ilizibil pentru orice fiinta vie din univers. Totul pentru a fi indexat cat mai bine de motoarele de cautare. Cum altfel?
Pai asa:
Stabilesti o strategie editoriala, la fel cum face orice publisher serios. Scheletul acestei strategii nu trebuie sa fie egocentric (termopanocentric, in cazul nostru imaginar), ci centrat pe nevoi reale (măcar plauzibile) ale posibilului client. Exemplu:
Pot contextualiza articolele in functie de anotimp, pentru ca pe timpul verii filtrele ultraviolete din geamul pe care il vand reduc caldura in interiorul unui apartament cu x grade. In aceasta ordine de idei, pot genera un articol (cel putin) despre ce solutii avem la indemana pentru a scapa de caldura în care să vorbesc nu doar despre termopane. Pot sa abordez un subiect despre solutiile nocive sau mai puţin nocive pentru sanatate (aparatele de aer conditionat, ventilatoarele etc). Care sunt cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor? Si asa mai departe.
Ideea e sa construiesti un ecosistem de nevoi si solutii in care produsul tau sa apara foarte firesc, nu ca un meteorit.
Astfel, o directie editoriala ar putea arata asa:
1. Cum iti alegi un termopan in functie de asezarea apartamentului. Multe geamuri spre sud inseamna probleme pe timpul verii, asa ca ar fi bine sa iei in considerare un termopan ca al meu.
2. Problemele de sanatate pe care le genereaza canicula – si deopotriva solutiile care lupta impotriva ei (si cum 20% din probleme sunt reduse de un termopan ca al meu).
3. Interviu cu un specialist care explica avantajele tehnologice ale produsului meu (daca acestea exista, desigur).
4. Interviuri (testimoniale) cu persoane care au ales solutia mea – concentrate pe motivele pentru care au ales solutia mea si nu pe cele ale concurentilor mei.
5. Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand iti alegi un termopan.
Si asa mai departe.
Esenta acestui tip de demers este sa oferi ceva in schimbul atentiei pe care ti-o ofera cititorul. Ceva relevant, care sa aiba o legatura reala – nu fortata cu produsul tau. Relevanta continutului pe care il oferi te va recompensa pe termen lung mai mult decat plasarea pe pozitii de top la cautari specifice. Nu spun ca SEO trebuie ignorat. Spun doar ca cititorul e totdeauna deasupra motorului de cautare.

2. Subiecte din web analitycs.
Din pacate, suntem inca la momentul in care programele de tip analitycs sunt folosite aproape exclusiv pentru a obtine date cantitative (de obicei doar pentru “câţi mi-au intrat azi pe site” şi cam atât). Politica de continut a unui blog poate beneficia insa de insighturi foarte fructuoase din aceste date.
Poti vedea cum un subiect atins tangential ti-a adus nesperat de mult trafic si că ar fi o idee buna sa il dezvolti.  Poti vedea diferente majore intre cuvintele targetate prin SEO si cuvintele care iti aduc useri pe site – si poti interveni cu continut relevant pentru a-i retine si pe cei pe care nu-i vizai initial. Inseamna nici mai mult, nici mai putin decat sa tii seama de comportamentul celor cu care relationezi.

3. Subiecte din comentarii si intrebari

Daca datele de tip analitycs te ajuta sa intelegi “limbajul nonverbal” al celor care iti viziteaza site-ul, comentariile si intrebarile pe care acestia ti le adreseaza sunt “vocea” pe care nu o poti ignora, pentru ca si acestea iti ofera insighturi foarte relevante. S-ar putea sa observi ca politica ta de continut trebuie sa includa teme la care nu te gandisesi anterior, ca interesul userilor vizeaza alte arii decat cele pe care le-ai abordat. Nu e ceva grav, ba dimpotriva. Este marele atu al mediului online, care iti ofera ocazia de a rezona cu realitatea, nu cu proiectiile tale despre ceea ce credeai ca ar fi realitatea. Chiar daca asta inseamna sa modifici/rescrii/nuantezi/optimizezi.

4. Subiecte din retelele sociale.
Ei bine, daca in cele doua puncte de mai sus vorbeam de limbajul nonverbal(analitycs) si cel verbal (comentariile), acum aducem in discutie si “gura lumii”: retelele sociale. Nu am verificat daca termopanele genereaza trenduri conversationale, insa, mai ales in cazul modelelor B2B, urmarirea subiectelor fierbinti si reactia la acestea prin livrarea de continut relevant poate fi o strategie care sa te situeze in randul formatorilor de opinie – si implicit sa-ti aducă trafic calificat. Bineinteles, nu inseamna ca tu, care vinzi termopane, e musai sa scrii un articol despre proxima lansare a Starcraft II sau a sezonului 7 din Doctor House. E bine sa vaslesti pe valuri care se intersecteaza cat de cat cu plaja pe care iti desfasori afacerea.

5. Subiecte convertite la blogging.
Ei bine, o prezentare interna poate deveni un articol interesant pentru blog, desi nu asta i-a fost scopul primordial. Acelasi lucru se poate intampla cu un comunicat de presa, care poate fi rescris mai colocvial pentru a aparea firesc pe blog. Instructiunile de intretinere ale unui geam termopan/tamplarii pvc (revin la exemplul asta) pot fi transformate din cele cateva coli xeroxate intr-un articol de interes pentru foarte multi. Ideea este sa ramai mereu deschis si sa iei in calcul posibilitatea de a converti un tip de continut valoros la un articol de blog.

Concluzia?
Dincolo de aceste cateva puncte enumerate – care pot fi luate ca solutii ce trebuie/pot fi adaptate la cazuri particulare, sper ca iese la suprafata un mod de a pune problema cand vine vorba de un blog business şi nu numai. “Content is the king” doar cand acesta este substantial si relevant, doar cand fondul bate forma si omul este desupra motoarelor de cautare.